Cvičenia, ktoré trénujú váš mozog, aby ste zostali pozitívne naladený a nenechajte svoju myseľ otupieť

Denník odvážneho Bojka


Správnymi metódami dokážete posilniť vaše kognitívne schopnosti, môžete rozšíriť svoje mentálne kapacity a stať sa chytrejším.

Zostaň pozitívny

Ako každodenný pozitívny mysliteľ, rozptýlenie života, negatívni ľudia a iné vonkajšie "odtoky mozgov" vás môžu opustiť tvárou v tvár výzvam dobývania. Dobrou časťou je, že sa môžete naučiť trénovať svoj mozog tak, aby ste pomohli zostať pozitívni, aj v ťažkých časoch.

VYSKÚŠAJTE TIETO TYPI, KTORÉ VÁM POMÔŽU PRI TRÉNINGU MOZGU

1.    DENNÁ VĎAČNOSŤ

Pozitívna vďačnosť

"Vďačnosť je najkrajšia kvetina, ktorá pramení z duše." - Henry Ward Beecher

Umiestnite si denník, zápisník a pero alebo telefón s aplikáciou na nočný stolík. Keď sa každé ráno zobudíte, zvyknite si napísať minimálne tri veci, za ktoré ste vďační. Môže to byť čokoľvek, od rodiny a práce až po dobrý odpočinok alebo ranné východisko - čokoľvek, čo je pozitívne vo vašom živote, si zaslúži trochu pozornosti a radosti, ktoré si zaznamenajte a vytvorte si rutinu. Keď sa pozornosť zameriava na vďačnosť, to, za čo sme vďační, sa rozšíri.

Ak je ťažké uvažovať o niečom hneď, uvedomte si, že sa niečo stalo, že môžete byť vďačný za ... „dnes som sa prebudil / a“. Nie všetci dostanú túto príležitosť.

2.    ZOSTAŇTE VYROVNANÝ

Zostať v centre pozornosti počas celého dňa vám pomôže zabrániť tomu, aby ste boli vykoľajení negatívnou energiou, ktorá sa pokúša vyčerpať svoj dôverný a pozitívny postoj. V mnohých aktivitách môžete nájsť rovnováhu, napríklad jogu, meditáciu, hlboké dýchanie, chôdzu v prírode alebo akúkoľvek inú aktivitu, ktorá udrží Vašu myseľ aktívne pozitívnu. Uvoľňujúca energia vyrobená z dobrého vyvaženého cvičenia obklopuje telo a prináša pocit blaha, ktorý vám určite pomôže zostať pozitívnym.

3.       ZOSTAŤ AKTÍVNY

Riešenie "Nečinná myseľ je diabolská dielňa" nemôže byť pravdivé. Keď je myseľ zameraná na úspešné dokončenie denného plánu, negatívna energia je bezmocná. Teraz sa môžete pýtať "ale čo vonkajšie šoky od iných ľudí alebo skúsenosti, ktoré sú nepríjemné?"

Vždy existujú veci, ktoré sa môžu vyskytnúť, aj keď zostávate aktívny a sústredíte sa na pozitívny chod svojho dňa. Správnym nastavením mysle spolu s cvičeniami, ktoré sa stanú súčasťou vašich dní, vám nakoniec pomôžu zostať pozitívnym v každej situácií.

4.       STRAVA, TEKUTINY A DOSTATOK SPÁNKU

Už stovky rokov je známe, že náš príjem potravy, vody a spánku môže výrazne ovplyvniť našu náladu a duševné zdravie. Štúdie zistili, že samy o sebe len vitamínové nedostatky môžu spôsobiť pokles duševného zdravia, ktoré môže viesť k stresu, úzkosti, depresií, závislostí a iných psychických porúch.

A keď príde na spánok, dôkazy naznačujú, že keď sú ľudia unavení, cítia sa viac podráždení, nahnevaní a nepriateľskí. Ísť spať  skôr, ako nebudete vedieť zaspať a budete ponocovať, vám  pomôže cítiť sa šťastnejší, priateľskejší a viac osviežujúci počas celého dňa. Malé vylepšenia a dodatky k vašej rutine, ako sú tieto, môžu mať veľký vplyv. Jedzte celú stravu, pite veľa vody a spíte 8 hodín alebo viac tak často, ako len môžete.
5.       VYHĽADÁVAJTE ZMENU
Ak totiž upadnete do stereotypu, do stereotypu upadne aj váš mozog. To však preň nie je dobré. Neustále hľadajte nové cesty a spôsoby, šikovne tak precvičíte svoj mozog.
6.       CESTUJTE
Ak sa totiž nachádzame na novom, neznámom mieste, náš mozog je „nútený“ pracovať a uvažovať. Ako sa dostanem z toho miesta? Ako funguje doprava po meste? Taktiež je pri cestovaní (najmä do zahraničia) skvelé, že môžete používať cudzí jazyk (ak nemáte príležitosť pravidelne ho používať).

7.       VZDELÁVAJTE SA

To, čo sa naučíte, nezabudnite tiež zdieľať s iným. Práve posúvaním naučeného ďalej si informácie lepšie zapamätáte.

8.       ČÍTAJTE A POZERAJTE SPRÁVY

Ak správy čítate alebo pozeráte ráno, pomôžete tým vášmu mozgu zostať aktívnym. Hľadanie a objavovanie nových informácií a správ je dobrý návyk, ktorý sa oplatí si osvojiť. Správy totiž predstavujú pre váš mozog zaujímavé témy, ktoré je potrebné zvážiť a zanalyzovať – vďaka tomu váš mozog nemá šancu „zaspať na vavrínoch“.

9.       ČÍTAJTE KNIHY

Mnoho ráz odporúčaná rada, ktorá však naozaj platí. Okrem toho, že zlepšuje pamäť a predstavivosť, ponúka aj niekoľko ďalších výhod: zlepšuje a rozširuje slovnú zásobu, znázorňuje príklady správneho používania gramatiky či správne písanie viet. Čítanie je údajne aj úspešný spôsob, ako predísť Alzheimerovi.

Literatúra pre deti do 10 rokov.







10.   V PRÁCI SKÚŠAJTE NOVÉ SPÔSOBY

Zamestnanie je totiž ideálne miesto na precvičenie mozgu (a nezáleží pritom na tom, akú prácu vykonávate). Ak sa aj objavia nové úlohy, nestresujte. Namiesto toho si začnite užívať výzvu, ktorá vás čaká a hľadajte kreatívne spôsoby, ako ju vyriešiť.

11.   PREKONAJTE VÝZVY

Výzvy sme čiastočne načrtli v predchádzajúcom bode. Mnohí sa výziev boja a vyhýbajú sa im ako sa len dá. To je však škoda. Výzvy totiž nútia „pohnúť“ sa z miesta – rozhýbať sa a čo je dôležité – rozhýbu aj mozog. Neočakávané, neznáme situácie ho nútia pracovať na plné obrátky, čo je preň – a aj pre vás, veľmi prospešné.

12.   NEZANEDBÁVAJTE KREATIVITU

Myslieť ako umelec znamená, že budete schopní prináša nové zaujímavé riešenia, ale aj čerstvé inšpirácie.

13.   KRESLITE A MAĽUJTE

Myslíte si, že sú to činnosti len pre deti? Omyl. Dokonca nemusíte mať ani vlohy či nadanie na tieto činnosti. Kreslenie a maľovanie sú prospešné pre stimuláciu mozgu a udržujú ho tiež plne sústredený.  

14.   HRAJTE NA HUDOBNOM NÁSTROJI

Viete hrať na hudobnom nástroji? Alebo ste sa o hru na ňom pokúšali? Potom asi viete, že to nie je nič jednoduché. Pracovať s rukami, zapojiť koncentráciu, pamäť – to všetko je veľa činností naraz. Avšak pre mozog je to niečo, čo ocení. Učením hry na hudobnom nástroji sa totiž zlepšujú vaše kognitívne funkcie.

15.   PÍŠTE

Písanie pomáha mozgu usporiadať myšlienky efektívnejšie a zlepšuje sa tým aj vaša pamäť. Jedna štúdia dokonca ukázala, že študenti, ktorí si robili poznámky ručne, dopadli v testoch výrazne lepšie – písaním si textu si totiž učivo lepšie „dostali do hláv“.

16.   UDRŽUJTE SI FYZICKÉ ZDRAVIE


Na to, aby ste sa udržali fit, je fyzická aktivita – cvičenie, nevyhnutné. A keďže telo živí mozog, je dôležité udržiavať sa v dobrej kondícii. Možno vás k cvičeniu motivujú aj výsledky štúdií, ktoré ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne cvičili, dosahovali vyššie IQ.

Komentáre